Ohjelmistorobotiikka muuttaa työn

Kun reilut sata vuotta sitten Henry Ford otti käyttöön liukuhihnatyöskentelyn kokoonpanolinjallaan autojen valmistuksessa, hän mullisti valmistavan teollisuuden. Liukuhihna mahdollisti työn pilkkomisen pienempiin osiin, jolloin työntekijät pääsivät keskittymään rajattuihin osa-alueisiin. Menetelmän avulla Fordin autotehtaat pystyivät nopeuttamaan ja skaalaamaan tuotantoa.

Myöhemmin robotiikan kehittyessä liukuhihnavalmistus mahdollisti työvaiheiden automatisoinnin. Toistuvat, raskaat ja hankalat tehtävät annettiin ihmisiltä robottien tehtäväksi. Robotit ovat osoittaneet soveltuvansa erinomaisesti vapauttamaan ihmisiä jatkuvasti toistuvista tehtävistä.

Sata vuotta myöhemmin ohjelmistorobotiikka (Robotic Process Automation, RPA) tuo uuden mullistuksen työtapoihimme. Se vapauttaa ihmiset sovellusten ja virtuaalisten prosessien toistuvista työtehtävistä. Uusien työkalujen avulla useat tehtävät on mahdollista automatisoida ja muuttaa työn luonnetta luovemmaksi.

Ohjelmistorobotiikka on yksinkertaisesti sanottuna koodia, jonka avulla voidaan automaattisesti toistaa samat asiat mitä ihminenkin tekisi. Käytetyillä työkaluilla avataan nettisivuja, kirjaudutaan ohjelmistoihin ja käytetään haluttuja sovelluksia niiden tarjoamien käyttöliittymien kautta. Nämä ovat siis jossain määrin verrannollisia esimerkiksi pieniin makroihin ja komentoriviskripteihin.

Ohjelmistorobotiikan tuoma työkalujen murros tarjoaa uusia tapoja järjestellä ja tehostaa työntekoa. Dokumentoinnin ja ohjeistuksen sijaan toimintatavat ohjelmoidaan. Ne ovat käytettävissä tarvittaessa ja ilman tarvetta tietää tarkalleen, mitä konepellin alla tapahtuu. Ohjelmistorobotiikan avulla työtiimit ja yritykset voivat suunnata työpanosta pois toistuvista tehtävistä toimintatapojen parantamiseen.

Robotiikka mahdollistaa nopean, viiveettömän ja tasalaatuisen tavan automaatioon, eikä se tyypillisesti edellytä muutoksia jo olemassa oleviin sovelluksiin. Robotin toiminnan muuttaminen on joustavaa ja uuden version saa heti käyttöönsä. Ohjelmistorobotiikka soveltuu parhaiten toistuviin, mekaanisiin tehtäviin. Tehtäviä, joihin robotit soveltuvat hyvin ovat esimerkiksi:

  • Lue, kirjoita ja päivitä mitä tahansa käyttämääsi sovellusta
  • Siirrä tietoa muutoin hankalasti yhteensopivien sovellusten välillä
  • Lähetä tai vastaanota tietoa esimerkiksi sähköpostin avulla
  • Hae tietoa nettisivuilta, dokumenteista tai tietokannoista
  • Automatisoi usein toistuvat tehtävät tai tärkeät, mutta harvoin tehdyt monimutkaiset tehtävät

Vaikka ilmiö on varsin varsin tuore, ohjelmistorobotiikkatyökalujen perusta on hyvin koeteltu. Käytettyjen työkalujen julkinen salaisuus on, että ne ovat hyvin pitkälti samoja joita olemme käyttäneet testiautomaatioon jo vuosikymmenen ajan. Sovellamme niitä vain eri tarkoitukseen kuin aikaisemmin. Väläyksen käyttämä työkalualusta, Robocorp, perustuu Robot Frameworkiin, joka on hyvin suosittu testialusta.

Ohjelmistorobotiikka muuttaa tapaamme tehdä työtä. Se vapauttaa ihmiset toistuvista ja kuormittavista työtehtävistä. Robotit täydentävät työvoimaa suorittamalla toistuvat työtehtävät ja tekemällä työtä vuorokauden ajasta tai päivästä riippumatta. Tämä mahdollistaa ihmisten siirtymisen luovempien tehtävien pariin. Väläys toimii Robocorpin partnerina, tarjoten osaamista ja ammattitaitoa sekä olemassa olevien että uusien prosessien parissa.