Konsultoinnin UKK

Yksi myyntityön tärkeitä tehtäviä on vastata kysymyksiin, joita käytyjen keskustelujen aikana herää. Ajan mittaan olen huomannut muutaman niistä tulevan esille toistuvasti ja uskon, että moni konsultin palkkaamista harkitseva toivoisi niihin vastauksia. Siispä päätin kerätä muutaman usein kysytyn kysymyksen yhteen, ja vastata niihin myös blogimme puolella.

Miten mahdollisen projektin sisällöstä ja kestosta päätetään?

Projektin tavoitteena on aina ratkaista jokin ongelma, jonka perusteella projekti suunnitellaan. Projektin sisältö päätetään siis ennen kaikkea asiakkaan toiveiden ja tarpeiden perusteella. Projektin sisältöön vaikuttaa tavoitteiden lisäksi myös käytössä oleva budjetti ja asiakasyritys. Projektin sisällöllä on luonnollisesti paljon vaikutusta sen kestoon. Kestoon vaikuttaa projektin laajuus, mutta myös sen aihe ja sisältö – jotkin asiat vaativat enemmän aikaa kuin toiset. Osa IT-alan töistä taas on luonteeltaan ennemmin jatkuvaa tuotantoa, tai jo olemassa olevan ylläpitoa. Teemme näitäkin, mutta työn suunnittelua ei kannata lähestyä rajattuna projektina.

Mistä tiedän, että suosittelemanne ratkaisu on oikea minulle?

Konsulttimme suosittelevat mahdollisia ratkaisuja kertoen rehellisesti niiden hyvät ja huonot puolet. Täydellistä ratkaisua ei yleensä ole olemassa. Lopullinen valinta on aina sinun ja meille on tärkeää, että voit tehdä päätöksen tietoon perustuen. Otamme suosituksissa huomioon yrityksesi nykyiset tarpeet ja tulevaisuuden suunnitelmat. Konsultit ovat nähneet useita erilaisia yrityksiä ja toimintatapoja ja voivat tuoda uusia näkökulmia toimintaan.

Miksi käyttäisin konsultteja enkä vain palkkaisi työntekijöitä?

Konsulttien ei yleensä ole tarkoitus korvata palkattuja työntekijöitä. Konsultti toimii parhaiten täyttämässä jonkin tarpeen, johon ei ole kannattavaa palkata työntekijää. Tästä hyvä esimerkki on lyhyt, projektiluontoinen tarve ohjelmistorobotiikan käyttöönottoon. Uuden työntekijän rekrytointiprosessi on usein myös hidas ja vaivalloinen verrattuna konsultin palkkaamiseen. Konsultti on myös luotettava ulkopuolinen silmä, joka voi tarjota uusia näkemyksiä liiketoimintaasi.

Mistä tiedän, että konsultti on sopiva henkilö projektiini?

Tärkeintä konsultissa on, että hän osaa projektissa tärkeät tekniikat tarvittavalla tasolla. Oikean henkilön löytyminen on myös meidän etumme ja tavoitteemme. Emme esimerkiksi koskaan tarjoa junior-tason konsulttia yksin erittäin vaativiin projekteihin. Projektiin parhaiten sopivan tekijän tunnistaminen on myös henkilökemiaa, sillä konsultti tulee yritykseen töihin. Tämän vuoksi itse suosittelen aina tapaamista, jossa pääset keskustelemaan naamatusten osaamiseltaan sopivan konsultin kanssa. 

Millaisia ongelmia Väläys tyypillisesti ratkaisee?

Väläys on kokenut IT-kehityksen kumppani. Teemme tyypillisesti erilaisia projektiluontoisia kehitystöitä, joissa joko kehitämme jotain olemassa olevaa systeemiä paremmaksi, tai teemme kokonaan uuden ratkaisun. Erityisesti meillä on kokemusta järjestelmä-, ohjelmisto- ja arkkitehtuurisuunnittelusta ja automaatiosta. Tuemme myös yritysten ohjelmistokehityksen prosesseja ja työkaluja koko elinkaaren matkalta.

Työskentelettekö pääkaupunkiseudun ulkopuolella?

Kyllä! Kotipaikkamme on Helsingin Pasila, mutta teemme töitä koko Suomessa. Korona-aika opetti meidät tekemään työmme lähtökohtaisesti etänä, emmekä ole halunneet siitä luopua. Tulemme mielellämme käymään myös paikan päällä, jos se on tarpeen.