Robotiikan perusta ja tulevaisuus

Ohjelmistorobotiikassa on pohjimmiltaan kysymys ihmisen perimmäisestä tarpeesta tehdä asioita nopeammin, laajemmin ja helpommin. Siksi rakensimme ensin koneita ja lopulta koneita, jotka tekevät koneiden osia. Nykyään rakennamme koneita jotka rakentavat kokonaisia koneita.

Haluamme ajatella nopeammin, laajemmin ja helpommin joten kehitämme apuvälineitä kuten releitä, logiikkapiirejä ja tietokoneita. Rakennamme koneita jotka ohjaavat toisia koneita. Kirjoitamme koneille ohjelmia, jotka auttavat kirjoittamaan  lisää ohjelmia.

Automaatio ja tekoäly eivät ole ongelmattomia tai vailla sivuvaikutuksia. Ihmiskunnan historiassa ei ole tehty yhtäkään keksintöä tai otettu ainoatakaan kehitysaskelta, joka ei toisi mukanaan aivan uudenlaisia haasteita. Robotiikka helpottamassa vaikkapa yrityksen laskutusjärjestelmän kytkemistä tuotannon hallintaan tuskin kuitenkaan vie meitä sen suuremmin kohti koneiden kapinaa ja ihmisyyden loppua.

Mitä ohjelmistorobotiikka sitten on? Yksinkertaisimmissa tapauksissa robotiikka on tietotekniikan ilmastointiteippi. Sillä voi liittää yhteen lähes mitä tahansa toisiinsa yhteen sopimattomia järjestelmiä kohtuullisen pienellä vaivalla. Miten siis erotamme Python-softapalikan ja ohjelmistorobotiikka toisistaan?

Softapalikan ja ohjelmistorobotiikan ero syntyy lähinnä kontrollimenetelmistä ja yleiskäyttöisyydestä. Voimme toteuttaa jonkin järjestelmien välisen rajapinnan vaikkapa pilvipalvelussa olevalle virtuaalikoneelle pienellä Pythonilla kirjoitetulla softanpätkällä. Kun teemme lisää palikoita eri paikkoihin, voimme tehdä paljon erilaisia liitäntöjä.

Jos ajattelee vertausta rakennustekniikkaan, tämä vastaisi sitä, että rakennuksen ilmastointia säädetään eri puolilla olevilla venttiileillä. Oleellinen askel abstraktiotasossa ja samalla käytettävyydessä otetaan kun venttiilit tehdään kauko-ohjattaviksi ja ohjaimet vedetään näkyville yhteen keskitettyyn tauluun. Se tekee koordinoiduista toimenpiteistä mahdollisia, koko kiinteistö huomioon ottaen.

Robotiikassa käyttäjän kannalta abstraktiotaso nousee kokonaisuuden tasolle. Hyvin rakennettu kontrolliympäristö voi näyttää valitut eri järjestelmiä käyttävät kokonaisprosessit tai operaatiot selkeinä kokonaisuuksina. Esimerkiksi uuden työmaan perustaminen yritysten järjestelmiin edellyttää sekä uusien projektien ja tunnusten avaamista lukuisiin järjestelmiin että niiden kytkemistä toisiinsa. Robotiikalle tämä voi näyttäytyä vain yhtenä operaationa.

Tämänlainen korkeammalle abstraktion tasolle viritetty ohjelmistorobotiikka on jo enemmän kuin ilmastointiteippiä. Riittävän pitkälle kehitetty työväline ei vain nopeuta ja helpota aiemmin tehtyä työtä, vaan se voi avata uudenlaisia toimintamalleja. Jos robotiikalla esimerkiksi helpotetaan uuden työmaan perustamista, siihen kuluneet työtunnit ja muut resurssit voivat vähentyä huomattavasti. Mahdollistaisiko tämä uudenlainen ketteryys pienemmän overheadin ja sitä kautta kenties kokonaan uuden markkinasegmentin avaamisen? Voisiko aiemmin suurille työmaille tarjottu palvelu ollakin mahdollinen myös pientalon rakentajille?

Tässä mielessä kannattaa jokaisen pohtia omien prosessien kehitysmahdollisuuksia useamman näkökulman kautta. Mikä olisi tärkein kehitettävä eri yrityksen toiminnoille? Onko se esimerkiksi aloituksen nopeus, projektin läpimenoaika tai manuaalisten vaiheiden virheiden eliminointi? Tai kenties rutiinitehtäviin kuluneen ajan leikkaus, prosessivarianttien kehitys robotteja kopioimalla tai uusien toimintamallien mahdollistaminen eri toimintoja kytkemällä? Väläys on kokenyt kumppani ohjelmistorobotiikan saralla ja autamme mielellämme sinua kaikissa IT-kehityksen tarpeissasi.